מוצרי משמרת השבת

התקן שבת למזגנים

ההבדלים בין מזגן רגיל למזגן אינוורטר –

מזגן רגיל ON/OFF

המזגן עובד תמיד בעוצמת מנוע אחידה ומגיע לטמפרטורה המבוקשת על ידי הפעלת וכיבוי המדחס (היחידה החיצונית) לסירוגין, כאשר יש צורך המזגן עובד ב100% וכאשר הטמפרטורה מגיעה לטמפרטורה שנקבעה המדחס כבוי, לכן השפעת פתיחת חלון או דלת מוגבלת, אמנם בחדר קטן או כאשר המזגן סמוך לחלון עלולה להיות תגובה מיידית, לכן יש מקום להדר גם במזגנים רגילים להשתמש רק עם התקן שבת.

מזגן אינוורטר

במזגן אינוורטר עוצמת מנוע המדחס עצמה ניתנת לוויסות, והיא משתנה כל העת לפי טמפרטורת החדר ביחס לטמפרטורה הרצויה.

כאשר יהיה הפרש גדול בין הטמפרטורה בחדר לבין הטמפרטורה הרצויה, המזגן יעבוד בתפוקה גבוהה, ככל שההפרש מצטמצם, המנוע מפחית את עוצמתו עד הגעה לטמפרטורה יציבה ואחידה.

פעילות זו נעשית כמובן על ידי רגש דיגיטלי מתקדם שמעביר את נתוני הטמפרטורה לכרטיס פיקוד דיגיטלי שרושם את הנתונים ברישום דיגיטלי, בעזרת מיליוני מעגלים חשמליים מיניאטוריים.

פתיחת דלת או חלון בחדר בו מופעל מזגן אינוורטר גורמת בוודאות לשינויים חשמליים ורישומים דיגיטליים בתרמוסטט ובכרטיס הפיקוד המתבטאים בשינוי עוצמת פעילות המזגן, לשינויים אלו יש חשיבות גדולה, כיון שהם הם ייחודיותו של מזגן האינוורטר על פני מזגנים רגילים.

דרגת החום שממנה תהיה השפעה על האינוורטר תלויה במתכונת שנקבעה ע"י המתכנתים של רכיבי הפיקוד. לפעמים גם יצרן המזגנים אינו יודע מהי כיון שהוא קונה חלקים מוכנים, קל וחומר היבואן. תיתכן רגישות גם לעשירית מעלה, כלומר, כשהטמפרטורה תעלה בעשירית מעלה על הטמפרטורה שנקבעה לתרמוסטט, המנוע יגביר פעילות. אחרי זמן קצר תיבדק הטמפרטורה פעם נוספת, וכן הלאה.

בניסויים מעשיים: במקרים מסוימים נצפו שינויים בפעילות המזגן תוך 20-30 שניות. השינוי בפעילות נעשה בהדרגה ובצורה מהירה, כאשר מרגע התחלת ההשפעה נצפתה הגברה של עשירית אמפר בכל עשר שניות בערך, ותוך כמה דקות הוגברה עוצמת הזרם מחצי אמפר עד לשני אמפר.

מה החומרא במזגן אינוורטר על פני מזגן רגיל?

א. חשיבות ההשפעה על פעילות המזגן היא בכל שינוי קטן של הטמפרטורה.

ב. יש סיכוי ממשי שפעולת האדם תשפיע ב'פסיק רישא' על שינוי עצמת המנוע עצמו, הדבר תלוי במיקום החלון או הדלת הנפתחים, בטמפרטורה בפנים ובחוץ, ועוד.

ג. מזגני האינוורטר הם מזגנים חכמים ש'לומדים' את עצמם, ומתעדכנים בהיסטוריה כדי לדייק יותר את שינויי התפוקה שלהם. לכן יש כאן חשש נוסף שהרישום הוא ממושך ולא עראי.

ד. למנהג המחמירים לכוון גם במזגן רגיל על המעלות הנמוכות ביותר כדי שלא תפסק פעילות המזגן כלל, הדבר אינו מועיל במזגני אינוורטר, כיון שגם כאשר אינו מפסיק לפעול, מכל מקום בהתקרב הטמפרטורה המבוקשת הוא מחליש את עצמתו, ובעליית הטמפרטורה, הוא שב ומגביר אותה.

ה. קיימים מזגנים שיש להם חיישן נפח שמגלה אם יש אדם בחדר ומכוון את המזגן לעברו וכדומה. במזגנים אחרים אם האדם יצא מהחדר המזגן מזהה שאין תנועה ומכבה את עצמו, מזגן זה מצוי במוסדות ציבוריים, בתי מלון ובתי ספר. (יש בזה מכשול לפעמים בכינוסים של בנות בית יעקב 'בתיה' שעושים בשבת, ואינם יודעים שצריך לנתק את החיישנים הנ"ל).

מסיבות אלו כתבו גדולי הפוסקים שאין לפתוח דלת או חלון בחדר בו פועל מזגן אינוורטר.

איך מזהים מזגן אינוורטר?

במזגני אינוורטר המצויים, רשום בדרך כלל על חזית המזגן: inverter או: inv.

מה הפתרונות למזגני אינוורטר?

ניתן להתקין התקן שבת המבטל את כל השפעת המשתמש על המזגן ומפעיל אותו לפי תכניות קבועות מראש של דקות פעולה וכיבוי.

מה עושים כאשר נמצאים בשבת במקום בו קיים מזגן אינוורטר, בדיעבד?

אפשרות א. להשאיר את החלון סגור או פתוח כל הזמן ואת הדלת פתוחה כל הזמן. במקרה כזה אפשר לכוון על המעלות הרצויות.
אפשרות ב. אם צריכים לסגור את הדלת (כגון בחדר שינה):

1. לכוון על המעלות הנמוכות ביותר.
2. כשנכנסים לחדר, להימנע מהשארת את הדלת פתוחה לזמן ממושך.
3. עדיף (אם אפשר) לשים שעון שבת חצי שעה עובד ורבע שעה מנותק.

דילוג לתוכן