כיום רוב מוחלט של הבניינים שנבנים מצוידים במערכת משאבות להגברת לחץ מים.
הסיבה יכולה להיות בגלל שהלחץ של הרשת העירונית לא מספיק, או דרישה של תאגיד המים, כיבוי אש וכדו'.
קיימות כמה שיטות לבניית מערכת משאבות, במאמר זה נתאר את המערכת הנפוצה ביותר בבנייה למגזר החרדי.
איך פועלת משאבת המים?
בקומת המרתף בונים מאגר מים גדול שמתמלא מהרשת העירונית.
המאגר מספק מים למשאבה ש"דוחפת" את המים לצנרת של הדירות.
על צינור היציאה לדירות מורכב חיישן לחץ שמפעיל את המשאבה בדיוק לפי הצורך.
בעבר השתמשו במשאבות ON-OFF, במערכות ON-OFF חיישן הלחץ נקרא פרסוסטט, והוא למעשה מתג רגיל שלחץ המים לוחץ עליו ומנתק את המשאבה. במשאבות אלו הלחץ לא היה קבוע אלא כשהלחץ היה יורד למשל מתחת 4 בר המשאבה היתה מופעלת ומעלה את הלחץ בצינור, כשהלחץ היה מגיע ל-6 בר המשאבה היתה מופסקת. מצב זה של לחץ משתנה בין 4 ל-6 בר הוא לא נוח לשימוש ובפרט במקלחת.
במערכות הישנות היה פחות חשש הלכתי כי לא כל פתיחת ברז תפעיל את המשאבה, אלא רק במקרה שלפני פתיחת הברז הלחץ כבר היה קרוב ל-4 בר ובפתיחת הברז הלחץ ירד מתחת ל-4 בר והפעיל את המשאבה.
כיום משתמשים במשאבות לחץ קבוע, אלו מערכות שמסוגלות לשמור על הלחץ הרצוי בדיוק גבוה.
חיישן הלחץ במערכות אלו הוא רכיב פיזיואלקטרי שמודד בדיוק רב את הלחץ בצינור, הלחץ נקלט ע"י בקר אלקטרוני שמנהל את המערכת.
אם הוגדר למשל שהלחץ הרצוי יהיה 5.5 בר, הבקר יפסיק את המשאבה ב-5.5 בר, אם מישהו פתח ברז והלחץ מתחיל לרדת מעט, הבקר יפעיל את המשאבה במהירות נמוכה. אם יש יותר ברזים פתוחים הבקר יגביר את מהירות המשאבה בהתאם. ויותר מזה, אם יש ביקוש גבוה וגם המהירות המרבית לא מצליחה לספק את הביקוש, הבקר יפעיל משאבה נוספת.
במצב זה כל פתיחת ברז בשבת מדווחת לבקר האלקטרוני ע"י פעילות חשמלית, ועלולה לגרום להפעלת המנוע או לשינוי במהירותו.
התקן שבת למשאבות מים
במצב שבת חיישן הלחץ מתנתק, כך פתיחת ברז לא מזוהה ע"י הבקר ולא תגרום לכל שינוי בפעילות המשאבה.
כדי שלחץ המים בשבת יהיה תקין המשאבה מופעלת ברציפות כל השבת במהירות קבועה, את המהירות הרצויה קובע מתכנן המערכת לפי אופי הצריכה במקום.
הבעיה היא שבשעות שכל הברזים בבניין סגורים עלול להיווצר עודף לחץ שיכול להזיק למערכת, לכן מוסיפים "צרכן מדומה" כלומר בחדר המשאבות מתקינים ברז שיהיה פתוח כל השבת, או בדרך טובה יותר, ברז עם שסתום קפיצי שנפתח רק כשלחץ המים חורג מהנורמה.
כדי שהמים לא ילכו לאיבוד, הברז מחזיר את עודפי הלחץ למאגר המים שממנו המשאבה צורכת את המים.
בצורה כזו ניתן להבטיח לחץ תקין כל השבת, ללא חשש חילול שבת (כלומר ללא השפעה של הדיירים על הפעילות החשמלית) מחד, וללא חשש לעודפי לחץ מאידך.
המעבר למצב שבת הוא אוטומטי ע"י שעון שבת אסטרונומי המוגדר לפי שבתות וחגי ישראל ומכוייל באופן פרטני לפי זמני כניסת ויציאת השבת בכתובת ההתקנה.
נידון הלכתי נוסף הוא מאגר המים:
כפי שהוזכר כבר בדר"כ המשאבה לא מחוברת ישירות לרשת העירונית, אלא מקבלת מים ממאגר מים (כמו מקווה\בריכה) הממוקם סמוך לחדר המשאבות.
כשהמשאבה מקבלת ממאגר מלא יש לה תמיד מספיק מים והיא לא "מושכת" מים מצרכנים אחרים באזור גם כשצריכת המים בבניין היא מרבית.
המאגר ממוקם בדר"כ בקומה הנמוכה ביותר, שם יש תמיד לחץ המספיק למילוי המאגר.
מילוי המאגר פועל באותה צורה שפועל מכל הדחה בשירותים, כשצורכים מים בדירות מפלס המים במאגר יורד עד שהמצוף נותן הוראה לפתיחת ברז המילוי, כך המאגר יתמלא שוב מהרשת, וכשהמאגר מלא המצוף עולה וסוגר את הברז.
אלא שבניגוד למכל ההדחה בשירותים, בהספקים גבוהים מקובל כיום להשתמש במצוף וברז חשמליים (בהספקים אלו המצוף והברז המכניים יקרים מעט יותר מהחשמליים).
כמובן שבצורה זו קיים חשש חילול שבת, כשאני פותח את הברז בדירה אני למעשה מוריד את מפלס המים במאגר ועלול לגרום להפעלת ברז המילוי.
הפתרון החלק ביותר לחשש זה הוא להשתמש במצוף וברז מכניים כפי שנהגו בעבר.
הצורך בפיקוח פרטני:
בגלל שמערכות אלו אינן מיוצרות כקונפקציה, אלא באופן פרטני בכל בניין, ובגלל שהלכות שבת הן כהררים התלויים בשערה, אנו נתקלים בפועל במקרים רבים שלמרות שבמבט שטחי המערכת נבנתה זהה לחלוטין לזו שבבניין הסמוך, בגלל שינויים "קלים" שקרו בדרך כלל בתום לב, מערכת אחת כשרה והשנייה לא.
נפרט כמה דוגמאות,
הוזמנו לבדיקה ב-2 בניינים צמודים בבני ברק, בשניהם מערכת זהה שבוצעה ע"י אותו ספק אחרי שקיבל את ההנחיות שלנו. בפועל נמצא שבבניין אחד הכול היה תקין ואילו בבניין השני הורכב בטעות ברז ומצוף חשמליים.
ומקרה נוסף מהחודש האחרון, שוב 2 מערכות צמודות שבוצעו בפרוייקט בדרום.
לפני הביקור שלחו לנו שרטוטים ותוכניות, וכשהגענו למקום התברר שמערכת אחת התאימה לשרטוטים שקיבלנו ואילו במערכת השנייה לא בוצע כלל מצב שבת.
הדבר היחיד שהיה שם הוא שבלוח הותקן שעון שבת אסטרונומי שמוגדר לשבתות ומועדי ישראל, אבל השעון רק היה מותקן בלוח כהכנה למצב שבת, בפועל הוא לא היה מחובר לכלום.
כאן המקום להדגיש, לא מספיק שמציגים בפניך אישור כשרות, חשוב לקרוא מה בדיוק רשום באישור. נתקלנו כבר במקומות שהסתמכו על האישור של השעון האסטרונומי וחשבו שהוא מאשר את מערכת המשאבות.